Wendelboe
Galleri-Kunsthandel-Auksjon

Øvregaten 15
5003 Bergen
Tlf: 55 32 91 50
Fax: 55 32 91 49
Mob: 93 85 84 70
wendelboe@online.no

 

 

RENÉ VERBRAEKEN 1927-2009

Billedkunstneren, Kunsthistorikeren, Språkforskeren. En portrettskisse ved åpningen av den retrospektive utstilling av hans malerier fra tiden 1946-2006.

René Verbraeken, som vi i dag hedrer skaffet seg ry og ære i Paris som aktiv billedkunstner og som kunsthistoriker som ingen annen bergenser i vår tid. Han var glødende opptatt av fransk kultur og språk som han skrev bindsterke verk om på fransk, og som ble utgitt i Paris. Han deltok årlig med sine malerier på de berømte gallerier eller salonger i den franske hovedstaden.

Han vendte til slutt tilbake til sin fødeby og ble professor i fransk språk ved Norges Handelshøyskole, der han hadde sin grunnutdannelse om siviløkonom i 1950.

Verbraekens bemerkelsesverdige karriere og ry ble aldri behørig feiret i Bergen. Denne retrospektive utstilling vil forhåpentlig rette opp forsømmelsen.

Sin lidenskap fra unge år for billedkunst og egen skapende virksomhet med egne motiver, former og farver søkte han målbevisst å videreutvikle i Frankrike og Belgia fra 1951 ved renommerte universiteter og kunstakademier. Han ble tildelt franske forskningsstipendier, og han studerte og arbeidet ved kjente institutter flere steder på kontinentet. Det endte med doktorgrad i kunsthistorie ved universitetet i Paris og med deltagelse ved flere kollektivutstillinger med egen kunst. Verbraeken ble et kjent og respektert navn og han selv blomstret opp i det kritiske og konkurranseutsatte Parisermiljøet for malerkunsten. Kontakten med Norge og Bergen var i alle disse årene i Paris og på Kontinentet liten.

Den faglige og høyt kvalifiserte vurdering av Verbraeken som utøvende kunstner og som kunsthistoriker skjedde ved Albert Bartholomeus verk fra 1984 i Paris ”Rene Verbraeken Un Norvegien à Paris”. Hans posisjon ble gjennom denne sikret godt.

Kjente forlag i Paris har gitt ut flere rikt illustrerte verker fra kunsthistorien med Verbraeken som forfatter; som ”Jacques-Louis David (1973)” og ”Claire-Obscur (1979)”, samt ”Cent ans de peinturre Francaise 1785 à 1885”.

Med sin internasjonale bakgrunn får motivene til maleriene stor bredde med prospekter fra Paris, Bergen og andre steder. Verbraeken ynder stilleben, blomster og trær. Han har også malt store portrettbilder, kvinneakter og annet. Yndlingsfarvene er gul og oransje. Han spenner vidt og han har et åpent sinn.

En kunstner som René Verbraeken er en urolig sjel som stadig jakter på nye inntrykk og impulser som kan tenne fantasien og unnfange sinnbilder og befordre skapende aktivitet med paletten. Hvile er ukjent. Hvor mange malerier Verbraeken skapte i sitt lange livsløp vet en knapt, men på en av hans mange salgsutstillinger vistes 187 bilder.

Utenom sine mange separatutstillinger og kollektivutstillinger i Paris og andre byer på Kontinentet hadde han fra slutten av 1960-årene også en rekke separatutstillinger i Oslo og Bergen. I Oslo ble hans malerier revet vekk.

Som kunstner var han fri for utfordrende budskap. Han hadde et lyrisk og menneskekjærlig sinnelag som også gjenspeilte seg i hans kunst og hans ytre vesen. Som professor ved Norges Handelshøyskole stod han for humanismens idealer for menneskets rettigheter og frihet.

Jeg er 5-6 år eldre enn René og vi kom samtidig til NHH; han som student og jeg som hans lærer. Jeg ble fort kjent med ham, også med hans far som var overlærer ved Bergens Handelsgymnasium. Efter 13 år ble vi kolleger, men nå var han blitt min læremester i fransk kunsthistorie, fransk språk og som utøvende billedkunstner. Vi forble gode venner i alle år, og jeg har tatt vare på en rekke brev fra ham og malerier som jeg har kjøpt.

Gjennom sin kunst, som smykker en rekke norske og franske hjem æver han en vedvarende mental innflytelse på utallige mennesker og fungerer dermed som en misjonær i det artistiske åndsliv.

Galleri Wendelboe har gjort en ytterligere bragd for å holde hans kunst levende og virksom ved at ca. 80 malerier som nå stilles ut samtidig er ført inn på internett med tekst slik at alle overalt i verden fritt kan skaffe seg kjennskap til kunsten. Det er å håpe at dette initiativ blir tatt opp av Bergens Kunstmuseum og Bergen kommune slik at de tusener av malerier og annen kunst som befinner seg usynlig i de lukkede magasiner også blir overført til internett slik at alle kan få del i og nyte disse skjulte skatter.

Kanskje vil denne utstillingsdagen for René Verbraekens kunst bli en merkedag for Bergens kunstliv i dets synbarhet.Arnljot Strømme Svendsen


[ Utstillingskatalog ]
[ Om René Verbraeken ]

[ Omtale og CV fra Galleri Arctandria 1999 ]

 

[ auksjoner ]     [ utstillinger ]     [ kontakt oss ]