PER HELGE HANSEN

Separatutstilling

Wendelboe

Tale Arild Berg Karlsen

Utstillingsåpning Per Helge Hansen på Galleri Wendelboe

Gratulerer Egill (Wendelboe Aarø) med åpningen av det flotte Kunsthuset Wendelboe, og gratulerer Per Helge (Hansen) med en fantastisk utstilling.

Det er 17. mai, og det er dagen da all har et litt presset program. Det gjelder ikke minst Helge (Grønhaug), som skal spille for oss rett etter at jeg har snakket. Halv to skal han nemlig være på plass på teateret tvers over gaten, og jeg er bedt om å holde meg innenfor en ramme av fem minutter. Det mener jeg at jeg skal klare.

En klok, godt voksen mann jeg kjenner, skrev for drøyt 40 år siden følgende ord - som en del av et litt større hele:

"Time s drawing circles" - Tiden tegner sirkler.

Det var tittelen på og teksten til en av bergensbandet Flying Norwegians vakre countryrock-ballader. Melodien var laget av Flying-musiker Cato Sanden, som dessverre ikke er blant oss lenger, og lyrikken var skrevet av - Per Helge Hansen - Jeg vet for øvrig at dette var en låt Cato satte stor pris på. For ordens skyld: Dette er ikke den eneste låten Per Helge har skrevet tekst til!!!

Per Helge kunne ha blitt låtskriver eller musiker eller lydmann for den saks skyld, men i stedet har han tatt med seg musikken inn i bildene han lager, og det er med på å gi arbeidene hans ekstra dimensjoner. I 2006 gjorde jeg et intervju med Per Helge, et intervju som ble trykket i Bergens Tidende, og her sier han bl.a.:

"Musikk og bildekunst er to deler av den samme verdenen. Musikken inspirerer meg og gir bildene mine en rytme."

Musikken i bildene hans er nesten til å ta og føle på. Slik har det vært i hele hans produksjon, og slik er det helt fram til de siste bildene han har produsert til denne utstillingen

Tiden tegner sirkler - av og til blir vi tatt med tilbake.

De av dere som kjenner Per Helge og hans kunstneriske produksjon opp gjennom årene vil nikke gjenkjennende til verk som vises her, fordi det er bilder produsert flere tiår bakover med på denne utstillingen. Men også i nye bilder tar han oss med tilbake, ved å bruke elementer vi kjenner fra tidligere - så som indianeren, torsoen, Beatles.

Men så er det som er det fantastiske med Per Helge: Han fornyer seg hele tiden. Og ikke bare er det fornyelse - det er bilder du aldri har sett maken til, og som i hvert fall gjorde meg stum første gang jeg så dem. Nyt dem dere også her på denne utstillingen.

Jeg har sett Per Helge i aksjon i atelieret sitt ute på Askøy. Med stekepanne som palett, musikk som strømmer ut av høyttalerne - det kan like gjerne være klassisk som Beatles - og Per Helge lett dansende fra lerret til lerret, og disse ligger gjerne på gulvet. Han liker å jobbe med flere bilder samtidig. Men det er på ingen måte kaos - tvert imot. Her er det nesten perfekt orden, og overhodet ingen fare for å få tilgriset klærne sine om man beveger seg gjennom atelieret.

Og så elsker han livet - som han mener er altfor kort - og forbanner døden. "Livet kunne jo ha vært så vidunderlig hadde det ikke vært for den forbannede døden", sier Per Helge til meg i intervjuet i 2006.

Det er mange ting som er spesielt med bildekunstneren Per Helge Hansen. En ting er variasjonen av tekniker han bruker. Han er en fagmann som vet hva han gjør enten han jobber med olje og akryl p å lerret og plate, - tegning, grafikk eller foto. Og arbeidene kan gjerne være collager der han benytter flere tekniker i samme bilde. Og så våger han å bruke fargene - jeg hadde nær sagt - for hva de er verdt.

Vi er lykkelige innehavere av flere Hansen-malerier. Det første ble kjøpt inn på Galleri Siverts fort ganske mange år siden. Bildet heter "Hele livet" etter Bård Oses Beatles-bok, en bok der Per Helge også hadde en finger med i spillet når det gjaldt bildene. Det er for øvrig et bilde vi er blitt veldig glad i, som jeg mener må være ett av dine hovedverk, Per Helge.Det spesielle for oss var at det nærmest var et spontankjøp. Min kone og jeg kom inn i Galleri Siverts, svingte til høyre, og der hang bildet. Jeg ble stående som fjetret, og klarte ikke å komme meg videre. Noen få minutter senere var det en rød lapp ved siden av bildet - og det var vårt.

Jeg håper at det blir riktig mange røde lapper på galleriveggene i dagene som kommer, og kanskje kan jeg også få uttrykke et lite håp om at Kunsthuset Wendelboe også i fremtiden gir rom til god kunst fra bl. a. dyktige, lokale kunstnere. Det lover i alle fall godt ved at Per Helge Hansen nå får vist fram sine arbeider i et galleri sentralt i byen vår.

Nyt utstillingen, og nyt bildene fra en kunstner som for tiden er inne i en spennende utvikling - til tross for at han har passert 60 med en viss margin.

Og gratulerer Egill med disse flotte lokalene, og med en utstilling fra en lokal kunstner som mange har et forhold til, og som mange liker.

En fortsatt fin 17. mai til dere alle!!!!