Tone B. Helland

Separatutstilling

Wendelboe

PROLOG

Je ne pleure pas

Dette er ikke et selvportrett, men jeg avdekker stemninger av personlig karakter. En enkel -eller kompleks vandring med kvinnens casus. Tittelen (så vakkert på fransk) viser til måten jeg gråt på som barn frem til jeg ble 39 år: det var lydløst. Liksom holde «svake» øyeblikk for deg selv. Diskresjon.. og nærhet.

Jeg har forsøkt å fange tanker og øyeblikk hos kvinnen gjennom hennes ulike sinnsstemninger. Vi ser henne altså både flersidig og slik hun ser seg selv. Livsnyter, den atypiske, en som tåler, selvstendig, adaptiv, øm, nennsom, streng, skjerme seg, sykdom -gift i kroppen, uredd, glede, hemmelig, ettertenksom, stille begjær osv.

Inspirasjon er også hentet fra mine opphold i Sør-Frankrike. Her hvor huden får puste. Andre kulører. Kjenne der, en mer naturlig tilknytning til den franske kvinnen, sammenlignet med den kvinnelige turisten fra eget/egne hjemland. Under reisen i Korea så jeg på samme vis hva som faktisk knytter en til noe/noen, og hva som ga distanse.

Å addere egne definisjoner til de som allerede gjelder i samfunnet kan være en måte å tilnærme seg andre og nye opplevelser på. Det være seg i ulike miljø som nevnt ovenfor, men også det å tenke atypisk mtp leve med egen sykdom. Eller DS. Kvinnene jeg har malt finner liksom alltid en plass som er «hennes plass». Det være seg både kulturrelatert og i livets personlige hendelser. De gjør seg selvstendige tanker. Ingen synlige kjennetegn til noen referansegrupper. Kroppen og bevegelsen i de «flate» rommene viser oss hva -og hvem.

CV

Utdannelse utover stud.spes.:
Privatundervisning innen oljemaling, akvarell og tegning (Berge, Gjersvik)
Formgivning/estetiske fag, Garnes
Interiørkonsulentlinjen, Bergen
Kunstskolen i Bergen
Ex phil og kunsthistorie (1.semester), UiB
Italiensk mellomnivå, Folkeuniversitetet
Nettstudium i kjemi

Tidligere utstillinger:
Kollektivutstilling: Åsapaletten
Avgangsutstillinger: Garnes, KiB
3 separatutstillinger: TiT Art & Design
Salgsutstilling: Østreim A/S
Separatutstilling: Modalen Kommunehus, Salen
Separatutstilling: Galleri Wendelboe, Øvregaten

Arbeidserfaring:
Kundeveiledning og innrammingsfag, Rammeservice.
Hjemmearbeidende med bl.a.ansvar for oppfølging av eldste sønn (med DS)
Tilrettelagt læring og arbeidstrening for funksjonshemmede,
Tveiterås Skole (vikar)
Norskundervisning for fremmedspråklige,
frivillig leksehjelp, Røde Kors
Kunstrelatert enkeltpersonforetak
Tidligere fellesatelier, hjemmestudio