Wendelboe
Galleri-Kunsthandel-Auksjon

Øvregaten 15
5003 Bergen
Tlf: 55 32 91 50
Fax: 55 32 91 49
Mob: 93 85 84 70
wendelboe@online.no

 
 
Om Nils Krantz
biografi av Åsne Digranes
Bergens- og vestlandsmaleren Nils Krantz ble født i Mosjøen 9. juli 1886. Han var sønn av tollkasserer Johan Julius Krantz og Elisabeth Hyld Krantz,og vokste opp i en søskenflokk på fem.

Til Bergen flyttet familien da han var 8 år gammel. Det fortelles at Nils Krantztidlig begynte å interessere seg for kunstmaling, og fikk plass på Asor Hansensmalerskole, en skole der også Bernt Tunold, Sophus Madsen og Leon Aurdal ble elever.

Alt som 19-åring reiste han til København og ble elev av Peter Severin Krøyer og Lauritz Tuxen. Oppholdet i Danmark varte i 2 år, fra 1905-06.

I de første årene som kunstmaler maler han landskapene sine i en mørkog stemningsfull fargeskala. En kan her se spor av hans gamle lærer Asor Hansen ogkunstnere som Nikolai Astrup og Bernt Tunold. Etter sin første utstilling i Osloi 1912 skriver kunstkritikeren i VG at han minner mye om Nikolai Astrup, menviser mer selvstendighet i sine bybilder. Han blir vurdert som et lovende talent. Men Nils Krantz slår seg ikke til ro med dette. Han vil skoleres mer, og i årene 1920-21, er han elev av Pedro Araujo, Raoul Daufy og Andre Lhote. Sentrale verk fra disse årene i Frankrike er "Slottet i Les Andelys" fra 1921 og "Gate i Triel" fra 1920. Årene i Paris blir svært avgjørende for hans videre utvikling som kunstner. Innflytelsen fra de franske malerpedagoger fører til at det skjer en stilendring i hans kunst. Med en moderat kubistisk stil skildrer han nå det vestlandske landskap og Bergens bebyggelse, men både portretter og stilleben interesserer ham også som motiv. Komposisjonen blir stram, og det skjer en geometrisering og forenkling av motivet.

Nils Krantz forlater aldri helt den lærdommen han tilegnet seg hos Andre Lhote i Paris. Men fargebruken endrer seg i hans senere kunst. Bildene hans får en større fargerikdom, og koloritten er lysere og lettere. Han vender på mange måter tilbake til fargepaletten han brukte i årene fra 1913 til han reiste til Paris.

Nils Krantz fikk flere utsmykkningsoppdrag i hjembyen Bergen. Nygård skole ble i 1926 dekorert med bergensmotiver. Dekkorasjon av Parkkafeen og Cafe Clou ble også utført i 1920-årene. Nils Krantz var i sin tid den store bergensmaleren, men han reiste helt til sin død i 1954 rundt på vestlandet og malte landskapsbilder.

 


[ auksjoner ]     [ utstillinger ]     [ kontakt oss ]