Kunstneren - Lars Hertervig

Auksjonen avholdes tirsdag 7. desember kl. 18.00
[wendelboe.no] [juleauksjonen ] [katalog] [visning] [kondisjoner] [tilslag]
- [ Hertervig ] [Schancke] -

Lars Hertervig 1830 - 1902

Bildet på katalogens omslag er malt av Lars Hertervig. Han ble født i Tysvær 1830 og døde som fattiglem i Stavanger i 1902.

Holger Koefoed, er vår fremste Hertervig ekspert, har gitt maleriet tittelen "Fjordbunn IV". Holger Koefoed har skrevet boken om Lars Hertervig "LYSETS MALER" og er nå fungerende
dekan ved Kunsthøyskolen i Oslo.Om Hertervigs maleri "Fjordbunn IV" skriver Holger Koefoed:

Dette er et motiv Lars Hertervig malte ved flere anledninger. Vi kjenner to versjoner fra 1856 og en fra 1866. Dette lille oljemaleriet er usignert. Etter undersøkelser på Nasjonalgalleriets restaureringsatelier kan bildet dels på teknisk og dels på stilistisk grunnlag attribueres til Lars Hertervig. Proviniensen taler heller ikke mot en slik attribusjon.

Det rimeligste er å datere Fjordbunn IV til 1870- årene (kanskje 1876 ?) da Hertervig sto på egne ben som maler og fattiglem i Stavanger. Vi kjenner få oljemalerier fra denne perioden og er det eneste motivet i olje vi kjenner i fire forskjellige versjoner.


PROVENIENS.

Ordin Gundersen drev forretninger i Stavanger først fra en sjøbod senere fra 1916 startet han en isenkramforretning i Nygaten 5.

Maleriet var i hans eie fra før 1920.

Lot nr : 133
Lars Hertervig:
"Fjordbunn IV" Olje på lerret 19,5 x 26 cm.
Ant. 1870 – årene.
Solgt